Na aké jedlo si dať pozor počas Veľkej noci?

Veľká noc je najväčší kresťanský sviatok, spojený s tradíciami a bohatými, často ťažkými jedlami na sviatočných stoloch.
Na aké jedlo si dať pozor počas Veľkej noci?
Na aké jedlo si dať pozor počas Veľkej noci?Foto: Tatjana Baibáková
Aktualizované
2 min. čítania

Veľká noc je najväčším kresťanským sviatkom roka, ktorý sa u nás spája s bohatými tradíciami. Tie sa odrážajú aj na sviatočných stoloch, ktoré bývajú často plné kalorických a ťažko stráviteľných jedál.

Svedčí o tom aj fakt, že pred Veľkou nocou stúpa predaj údenín, vajec či majonézy o desiatky percent. Pre šibačov a kúpačov zase tradične kupujeme rôzne lákavo vyzerajúce cukrovinky.

Nadmerná konzumácia týchto pokrmov počas krátkeho časového obdobia však môže výrazne zaťažiť organizmus a narušiť trávenie. Na čo si dať pozor? Pýtali sme sa na to nutričnej terapeutky z Nemocnice AGEL Zvolen Ľubomíry Fraňovej. 

Na aké jedlo si dať pozor počas Veľkej noci?
Ľubomíra Fraňová, nutričná terapeutka.Foto: Tatjana Baibáková

„Údenina a zemiakový šalát s majonézou patria k typickým veľkonočným jedlám. Samozrejme, nesmú chýbať zákusky. Kombinácie týchto jedál nie sú z nutričného hľadiska práve najlepšie. Sú ťažko stráviteľné, po ich konzumácii má veľa ľudí zdravotné problémy a telo nimi zbytočne zaťažujeme,“ hovorí Ľubomíra Fraňová.

Výživovú lotériu nevyhrávame ani sladkými výslužkami. Aj keď obchody sú plné lákavo balených cukroviniek, nie všetko, čo sa blyští, je skutočne aj kvalitné – mnohé sladkosti obsahujú len minimálne množstvo kakaa, kvôli čomu ich nemožno ani označiť za čokoládu, ale kakaovú pochúťku. 

„Pri výbere veľkonočných sladkostí pre deti veľmi odporúčam čítať zloženie výrobkov. Mnohé výrobky obsahujú nielen málo kakaa, ale aj množstvo prídavných látok ako sú arómy, farbivá, glukózovo-fruktózové sirupy, stužené tuky či emulgátory, ktoré detský, ale i dospelý organizmus vôbec nepotrebuje,“ apeluje nutričná terapeutka. 

Na aké jedlo si dať pozor počas Veľkej noci?
Namiesto tradičných sladkostí nutričná terapeutka odporúča ovocie.Foto: Tatjana Baibáková

Nadmerná konzumácia takýchto výrobkov môže viesť k tráviacim ťažkostiam, bolestiam hlavy, tvorbe zubného kazu a pri dlhodobom príjme aj k nadváhe a obezite. 

„Siahať by sme mali po kvalitnej čokoláde s vysokým obsahom kakaa – ideálne nad 70 %. Tmavá čokoláda je pre naše telo najlepšou voľbou, pretože obsahuje antioxidanty, ale aj dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, vápnik či zinok,“ odporúča Fraňová.

Namiesto tradičných sladkostí môžeme deťom pripraviť aj alternatívu v podobe ovocia – chutnú, pestrú a výživovo hodnotnú odmenu.

Čo teda máme jesť?

Ľubomíra Fraňová odporúča zvoliť menšie porcie a jesť ich častejšie počas dňa. Dôležité je tiež sledovať zloženie potravín a vyberať kvalitné produkty, napríklad údeniny s vyšším podielom mäsa a menším množstvom konzervačných látok. 

„Huspenina obsahuje kolagén, ktorý je pre naše telo potrebný. Hlavne keď pociťujeme problémy s kĺbmi, je veľmi vhodné zaradiť ju do jedálneho lístka. Či ju budeme jesť čistú alebo si ju vylepšíme zeleninou, je už na každom z nás,“ dodáva Fraňová.

Aj počas sviatkov by sme nemali zabúdať na pravidelnosť v stravovaní a zdravý pohyb. „Na raňajky treba zjesť niečo ľahké, na desiatu si dajme niečo sladké. Obed môže byť aj to údené mäsko so zemiakovým šalátom, ktorý odľahčíme napríklad bielym jogurtom namiesto majonézy. Poobede treba vynechať sladké úplne. Ak pociťujeme hlad, dajme si zeleninu. Večera má byť ľahká alebo ju treba úplne vynechať. Samozrejmosťou je aktívny pohyb,“ uzatvára Ľubomíra Fraňová z Nemocnice AGEL Zvolen.

Súvisiace články

No stories found.

Najčítanejšie

No stories found.

Prémium

No stories found.
Roma Television - správy, krimi, kultúra, zaujímavosti o Rómoch
romatv.sk