Veľká noc u nás doma: Rómovia ukázali svoje tradície aj výzdobu.

Rómske rodiny ukázali, ako prežívajú Veľkú noc – s pôstom, výzdobou, tradíciami a krásne pripravenými košíkmi.
Veľká noc u nás doma: Rómovia ukázali svoje tradície aj výzdobu.
A. Škopová, I. Rác. D. Študyová, M. Juhás, J. CsorbováReprofoto Roma Television
Aktualizované
5 min. čítania

Maroš Juhás (37), cukrár, Okruhlé

Veľká noc u nás doma: Rómovia ukázali svoje tradície aj výzdobu.
Maroš Juhás s manželkou.Foto: M. Juhás

Do kostola chodievame tradične, samozrejme, nielen počas veľkonočných sviatkov. Síce nie každý deň, ale snažíme sa zúčastniť aspoň počas tých hlavných sviatkov, ako sú Vianoce, Veľká noc, Popolcová streda a podobne.

Prvú veľkonočnú tradíciu má pod palcom manželka – každoročne pečie baránka. Do toho sa jej nemiešam, lebo sa jej vždy krásne vydarí. Ja zas vyrábam čokoládový košík a spolu robíme hrudku – nad parou, s troškou (aj keď nie práve ideálneho) potravinárskeho farbiva, aby mala peknú žltú farbu. Viažeme ju do krásnej čipkovanej záclony od starých rodičov a zavesíme ju niekam nad umývadlo – aj kvôli tradícii, aj kvôli spomienkam.

Veľká noc u nás doma: Rómovia ukázali svoje tradície aj výzdobu.
Sladký veľkonočný košík Maroša Juhása.Foto: M. Juhás

Na druhý deň pripravíme všetko do košíka. U nás sa so sväteným košíkom obchádza celý dom, aby sme mali šťastie. Vždy sa pri tom smejeme – asi preto, že to robili aj naši starí rodičia – a my sa snažíme, aby tieto zvyky nevymreli, aby ich poznali aj naše deti. Posvätené jedlo nejeme hneď v ten deň, ale až na druhý deň ráno. Vstaneme, nakrájame zo všetkých posvätených údenín a pripravíme praženicu. Takto u nás začína veľkonočné ráno. Po raňajkách prestierame stoly a čakáme na návštevy.

Mgr. Daniela Študyová (33), učiteľka v materskej škole, Marhaň

Veľká noc u nás doma: Rómovia ukázali svoje tradície aj výzdobu.
Daniela ŠtudyováFoto: D. Študyová

Veľkú noc oslavujeme doma, v kruhu rodiny – nechodíme veľmi nikam na návštevy. Vyzdobujeme si príbytok veľkonočnými vajíčkami a zajačikmi. Na stôl zvykneme dávať obrus s veľkonočnou tematikou. Nakupujeme a pripravujeme typické veľkonočné potraviny, ako sú šunka, baranček, veľkonočný chlebík – páska – a pripravujeme aj hrudku. U nás to má na starosti mama, ale s celou prípravou jej pomáhame.

Veľká noc u nás doma: Rómovia ukázali svoje tradície aj výzdobu.
Veľkonočný košík D. Študyovej.Foto: D. Študyová

Vo veľkonočnom košíku nesmie chýbať páska – chlebík, hrudka – syr, šunka, klobásy, cvikla, soľ, vajíčka, čokoládové vajíčka a zajačiky, veľkonočný baranček a iné pokrmy. Pred sviatkami sa snažíme dodržiavať pôst aspoň niektoré dni v týždni. Do kostola chodievame len v sobotu s košíkom.

doc. PhDr. Ivan Rác (40), vysokoškolský pedagóg, Zbehy

Veľká noc u nás doma: Rómovia ukázali svoje tradície aj výzdobu.
Ivan Rác s rodinou.Foto: I. Rác

Veľkú noc si spájam už od malička s návštevou kostola. Začína to Palmovou nedeľou a pokračuje Pašiovým týždňom. Posledné dni života Ježiša Krista si teda pripomínam čítaním Svätého písma pri ambone v kostole. Veľká noc znamená pre mňa a moju rodinu aktívne prežívanie viery, nie bežné tri dni voľna z práce.

V košíku nesmie chýbať vajce, syr, údené mäso, klobása – v zásade tradičné pochutiny. Ja konkrétne prežívam Veľkú noc pôstom, prípadne jem veľmi striedmo. Deti k tomu nijako špeciálne nevedieme. Tie, ako všetky ostatné deti, vnímajú tento sviatok cez oddych, návštevy rodinných príbuzných a jedenie sladkostí, najmä na Veľkonočný pondelok.

Jana Csorbová (32), speváčka, Veľké Trakany

Veľká noc u nás doma: Rómovia ukázali svoje tradície aj výzdobu.
Jana CsorbováFoto: J. Csorbová

V našej rodine bolo vždy dôležité, aby bola rodina spolu na sviatky. Naši rodičia už nežijú, takže teraz chodíme všetci k sestre. Spoločne sadáme k stolu a oddychujeme. Veľký piatok pre nás znamená veľa, a preto nejeme mäso. Veľkonočný pondelok mal u nás však trochu špecifickú tradíciu. Neviem, či to dodržiavali aj iní, ale u nás na Veľkonočný pondelok smel do domu vkročiť ako prvý muž. Moja mama na to veľmi dávala pozor.

Keď rodičia žili, tradične k nám chodili strýkovia a oblievali nás – avšak iba decentne, pred umývadlom, na ruku. Trikrát odznela veta: „Kristus vstal“ a my sme odpovedali v maďarčine: „Valóban.“ Taktiež sme museli byť celý deň sviatočne oblečení – žiadne tepláky či ležérne oblečenie. My sme nechodili svätiť jedlo do kostola, ale u svokry som videla v košíku tradičné sviatočné pokrmy ako klobásku, šunku, tvaroh, koláč či vajíčka.

Mgr. Anežka Škopová (46), poslankyňa NR SR, Levoča

Veľká noc u nás doma: Rómovia ukázali svoje tradície aj výzdobu.
Anežka ŠkopováFoto: A. Škopová

Veľkú noc trávim v kruhu mojej rodiny a najbližších – znamená to pre mňa pokoj a pocit blízkosti. Vo svojej rodine sa snažím vytvárať atmosféru a prežívanie zvykov tak, ako si to pamätám od mamy. Určite k tomu patrí aj výzdoba domácnosti – vo váze bahniatka, zlatý dážď, pamätám si, ako dieťa som maľovala vajíčka a vešala ich na farebných stužkách, nechýbal ani veľkonočný obrus.

Veľkú noc začíname pôstom. Na Zelený štvrtok sa pripravuje jedlo zelenej farby (väčšinou špenát, špenátové halušky), na Bielu sobotu zvykneme pripravovať jedlá, ktoré potom podávame na slávnostnú nedeľu. V nedeľu je koniec pôstu a chodíme posväcovať jedlo.

Veľká noc u nás doma: Rómovia ukázali svoje tradície aj výzdobu.
Veľkonočná výzdoba A. Škopovej.Foto: A. Škopová

Nedeľa sa začína raňajkami z posvätených jedál. Najhlavnejšie sú šunka, vajíčka a chren, potom ostatné – kto ako chce, hlavne aby každý z nich ochutnal. Potom pripravujeme slávnostný obed a slávnostný stôl, za ktorý zasadne celá rodina.

Na Veľkonočný pondelok sa u nás ženy oblievajú vodou a voňavkou. Ako výslužku pre malých chlapcov máme čokoládové vajíčka a peniaze, dospelým ulejeme pohárik alkoholu.

Uvarte si veľkonočnú hrudku

Uvarte si veľkonočnú hrudku.
Veľkonočná hrudkaFoto: Sme.sk

Ingrediencie:

  • 1 liter plnotučného mlieka

  • 10 vajec

  • 1 lyžička soli

  • 1 lyžica kryštálového cukru (voliteľné – podľa chuti)

  • 1 balíček vanilkového cukru (voliteľné – pre sladšiu verziu)

  • štipka muškátového orieška (voliteľné)

Postup:

  1. Vajcia rozšľahaj v miske a pridaj soľ (prípadne cukor a vanilkový cukor, ak chceš sladšiu verziu).

  2. Mlieko zohrej v hrnci, ale nevar ho úplne.

  3. Do horúceho mlieka pomaly vlejaj vajíčka a neustále miešaj, kým sa nezačne tvoriť tvaroh (hrudky).

  4. Keď sa zmes oddelí na „syr“ a tekutinu (srvátku), var ešte 2–3 minúty a potom odstav.

  5. Priprav si plátno alebo čistú gázu, utierku, záclonu, vlož ju do sitka či misky a nalej zmes.

  6. Opatrne zaviaž do guľky alebo oválneho tvaru a zaves (napr. nad drez), aby odkvapkala všetka srvátka – minimálne 2–3 hodiny, najlepšie cez noc.

  7. Potom daj hrudku do chladničky, aby stuhla.

Súvisiace články

No stories found.

Najčítanejšie

No stories found.

Prémium

No stories found.
Roma Television - správy, krimi, kultúra, zaujímavosti o Rómoch
romatv.sk